ESLP: Česká republika porušila práva Roberta Tempela

clause 192558 1280

Evropský soud pro lidská práva rozhodl ve věci práva Roberta Tempela, který byl za dvojnásobnou vraždu odouzen na doživotí. Česká republika porušila jeho právo na spravedlivý proces a nedokončila proces v přiměřené lhůtě, řekl soud.

Případ je mediálně známý pro svůj netradiční průběh. Po tom, co Krajský soud v Plzni muže čtyřikrát osvobodil a Vrchní soud v Praze rozsudek pokaždé zrušil, byl případ předán v roce 2009 předán Krajskému soudu v Praze. Definitivní konec případu nastal v roce 2012, kdy Ústavní soud odmítl Tempelovu stížnost. Celý proces trval přes deset let. 

Tempel následně podal stížnost ke štrasburskému soudu, v níž tvrdil porušení jeho práva na spravedlivý proces a nepřiměřenou délku procesu. Soud ve Štrasburku jeho stížnosti vyhověl a případem se tak znovu bude muset zabývat Ústavní soud. Odsouzený bude moci podat žádsot o obnobu řízení jeho předchozí stížnosti. Ústavní soud následně dopady rozhodnutí soudu ve Štrasburku posoudí. Ten ve svém verdiktu uvádí, že vrchní soud učinil skutková zjištění, aniž by vyslechl klíčového svědka, jakožto i jeho jednání tak mohlo být považováno za pokyn nižším soudům k odsouzení. 

Vyjádřil se rovněž tak, že postup soudů velmi silně indikuje disfuknci v chodu justitice, která narušuje férovost soudního řízení, jak v článku pro Českou justici uvedl Jakub Kříž, advokát Roberta Tempela. 

Rozhodnutí naleznete na stránkách Evropského soudu pro lidská práva pod č. 44151/12. 


Vytisknout   E-mail